Federalni inspektori izvršili 337 kontrola i izrekli kazne od skoro 330.000 KM

Utvrđena su 233 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 233 prekršajna naloga sa ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 329.050 KM. Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­89.388 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Izrečeno je 35 upravnih mjera, od kojih se 14 odnosi na mjere privremene zabrane rada. Od 144 kontrolisana privredna subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduje fiskalni uređaj. Osam subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, a prema dostupnim informacijama, u oktobru 2018. godine zatečena su 322 radnika „nacrno“, dok je ukupan broj osoba zatečenih na radu „nacrno“ u Federaciji BiH od početka 2018. godine 2.591.

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na čitavoj teritoriji FBiH, u toku radnog vremena, kao i u noćnim i ranim jutarnjim satima, te u dane vikenda.

Od početka drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora (15. oktobra 2018. godine), inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u vršenju pojačanih inspekcijskih nadzora izvršil 1.090 inspekcijska nadzora i 26 kontrolnih nadzora.Utvrđeno je 812 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 812 prekršajnih naloga sa ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 1.153.200 KM. Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 159.007,89 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.Izrečena je 171 upravna mjera, od kojih se 76 odnose na mjere privremene zabrane rada. Od 468 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da jedan subjekat nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 45 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Akcent pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove poziva sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, da ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Biznis.ba / FENA