Afrička kuga svinja pod kontrolom u Srbiji; BiH ublažila zabranu

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je u utorak da je afrička kuga svinja pod kontrolom, da nije bilo novih prijavljenih slučajeva te bolesti, kao i da pojava ove zaraze neće odložiti prestanak vakcinacije od klasične kuge svinja, koja je najavljena za listopad.

-Situacija s afričkom kugom svinja je pod kontrolom i do sada su bila registrirana samo u tri mladenovačka sela: Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku, o čemu je javnost obaviještena. Nema novih pojava – kazao je srbijanski ministar.

Nedimović je istaknuo da su se nadležne službe spremile kao da će biti pojave afričke kuge na još deset mjesta, s nadom da se bolest neće nigdje više pojaviti, piše Beta.

Kazao je i da su kolege iz Bosne i Hercegovine ublažile zabranu uvoza svinjskog mesa iz Srbije, a sljedeće nedjelje očekuje razgovore s ministrima iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

-Doveli smo i izaslanstvo Svjetske organizacije za zdravlje životinja iz EU da im pokažemo što radimo, jer je najvažnija transparentnost – kazao je Nedimović.

Istakao je da će “dati sve od sebe” da razina zabrane uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije u okolne zemlje bude spušten u narednih deset do petnaest dana, a da potpuna liberalizacija bude u studenom.

On je ponovio da pojava afričke kuge svinja neće uticati na najavljeni prestanak vakcinacije od klasične kuge svinja u listopadu, što je jedan od uvjeta da Srbija izvozi svinjsko meso u EU.

Biznis.ba / FENA