AHK BiH – Više od 80 posto kompanija ponovo bi odabrale BiH kao lokaciju za ulaganje

Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) provelo je Privredno istraživanje za 2022. prema kojem oko polovina ispitanika smatra da je trenutna privredna situacija u BiH loša, ali očekuju da će se poslovna situacija njihove kompanije poboljšati u ovoj u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje je provedeno proljetos, a učestvovalo je ukupno 47 srednjih i malih preduzeća. Od toga, 41 posto dolazi iz uslužnog sektora, 21 posto su trgovinska preduzeća, 30 posto je u proizvodnom sektoru, a osam posto u sektoru građevinarstva. Od ispitanika, 67 posto kompanija ima sjedište u Bosni i Hercegovini, a 15 posto u Njemačkoj.

Broj kompanija koje bi ponovo izabrale Bosnu i Hercegovinu kao lokaciju za ulaganje povećao se sa 75 posto u 2021. na 84 posto u ovoj godini. Polovina kompanija koja je učestvovala u istraživanju očekuje da će investiciona potrošnja ostati ista u ovoj godini, a više od polovine (52 posto) očekuje povećanje broja zaposlenih, objavio je AHK BiH.

Istraživanje je obuhvatilo i privredne posljedice ruske invazije na Ukrajinu koje se očituju prije svega u većim cijenama energenata, sirovina i materijala, poremećajima u lancima snadbijevanja i logistike, manjku sirovina i materijala, padu broja narudžbi određenih proizvoda, padu proizvodnje i gubitku poslovnih partnera.

Polovina preduzeća učesnica smatra da su cijene sirovina najveći faktor rizika za privredni razvoj u narednih dvanaest mjeseci. Za 42 posto preduzeća koja su odgovorila, okvir privredne politike i cijene energije su drugi najveći poduzetnički rizik.

Kada je riječ o lancima snadbijevanja polovina ispitanih kompanija vjeruje da je moguće zamijeniti postojeće dobavljače ili dodati nove u doglednoj budućnosti. Gotovo 80 posto ispitanih tražit će nove dobavljače u EU, centralnoj i istočnoj Evropi.

Polovina anketiranih preduzeća proširuje obuku kod sebe kako bi ublažila posljedice nedostatka kvalificiranih radnika.

Istraživanje pokazuje da 70 posto anketiranih kompanija smatra proces približavanja EU, kao i otvaranje njemačkog tržišta veoma važnim.

 

Biznis.ba / FENA