Ambasador Heidari u Bihaću: Postoje određene mogućnosti investiranja

Osim mnogih kulturoloških sličnosti s Iranom, ovaj dio BiH je posebno interesantan zbog ogromnog turističkog i poljoprivrednog potencijala. Postoje određene mogućnosti investiranja i zbog toga nam je važna komunikacija s političkim liderima Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća – izjavio je danas ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari tokom posjete Bihaću.

Povodi su, osim međunarodnog sajma ekologije “EKOBIS 2018“, radni sastanci s kantonalnim premijerom Huseinom Rošićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

-Naravno, sajam ‘EKOBIS’ je vrlo interesantan projekt, gdje također vidimo brojne mogućnosti povezivanja i saradnje – rekao je ambasador Heidari.

Premijer USK-a Husein Rošić napomenuo je kako je Iran među svjetskim liderima kada su u pitanju naftni potencijali i resursi prirodnog gasa.

-Mi naravno tu vidimo svoju priliku, pogotovo kad uzmemo u obzir da je naš ambasador u Iranu upravo čovjek s područja USK. Pokušat ćemo zajednički raditi na promociji našeg Nacionalnog parka Una, kako bismo možda već iduće godine imali značajno veći broj turista iz ove zemlje. Zajednički interes nam je i proizvodnja zdrave hrane, tako da je suvišno govoriti o važnosti posjete ambasadora Irana – dodao je Rošić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i amabasador Heidari, između ostalog, razgovarali su i o kulturnoj saradnji, koja je već prije nekog vremena uspostavljena s Ambasadom Irana.

-Želimo tu saradnju unaprijediti, jer je i to od velikog značaja za naš grad. Također, našim prijateljima iz Irana uvijek se moramo zahvaliti za pomoć u ratnom periodu, koja je itekako stizala i u ovaj dio države – istakao je gradonačelnik Fazlić.

S iranskom delegacijom, u posjeti Bihaću je i bosanskohercegovački ambasador u Iranu Samir Veladžić.

Biznis.ba / FENA