Ambasador Nelson posjetio ‘Ekonomik Grupu’ u Srebrenici

Za manje od dvije godine “Ekonomik Grupa”, kompanija pokrenuta dijasporskom investicijom u Srebrenici, zaposlila je 34 radnika i radnice. Preduzeće je fokusirano na proizvodnju i sklapanje kontejnera za različite namjene većinu svoje proizvodnje izvozi na strana tržišta, a ova uspješna priča ohrabruje nova ulaganja u srebrenički kraj.

Njihovi rezultati su prepoznati te podržani kroz USAID Projekt “Diaspora Invest”, program fokusiran na podršku investicija iz bh. dijaspore u lokalne zajednice širom zemlje. Zbog toga je ova kompanija bila dijelom posjete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona Srebrenici.

– Imali smo priliku razgovarati o rastu naše kompanije. Imamo odličnu saradnju sa opštinom, a podrška od USAID Projekta ‘Diaspora Invest’ također nam je značila, jer je to potvrda da radimo dobar posao. Izuzetno je važno da preduzetnici imaju priliku da podijele svoja iskustva, te da svojim primjerom ohrabrimo nove investicije. Ambasador Nelson se imao priliku upoznati sa svim našim radnicima, proći kroz objekat i raduje nas što je pokazao interes za svaki segment rada naše kompanije – kazao je Bojan Rankić, direktor preduzeća “Ekonomik Grupa”.

USAID Projekt “Diaspora Invest” u narednom periodu planira podršku nekoliko velikih poslovnih skupova bosanskohercegovačke dijaspore, a nastavlja se realizacija grant programa i tehničke podrške koji su već obuhvatili 54 kompanije pokrenute dijasporskim investicijama.

Posjeta ambasadora Nelsona Srebrenici je bila i prilika da se prikažu postignuti rezultati Projekta na terenu i u poslovnoj zajednici, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

 

(FENA)