Amsterdamski aerodrom Schiphol najavio ukidanje stotina radnih mjesta

Amsterdamski aerodrom Schiphol objavio je u petak da će ukinuti stotine radnih mjesta, upozoravajući da se zračni saobraćaj najvjerovatnije neće vratiti na nivoe prije pandemije koronavirusa do perioda 2023-25. godine.

Prometno avijacijsko središte zabilježilo je gubitak neto prihoda od 246 miliona eura u prvoj polovini godine, u poređenju s profitom od 133 miliona eura u istom periodu prošle godine, prije uvođenja sveobuhvatnih restrikcija putovanja i ostalih mjera na suzbijanju širenja virusa koje su nanijele težak udarac globalnoj turističkoj industriji.

Broj putnika na Schipholu pao je za 62,1 posto, na 13.1 miliona, dok je obim teretnog saobraćaja opao za 14,5 posto u odnosu na prvu polovinu 2019.

Aerodrom navodi u saopćenju da će ukinuti “nekoliko stotina” radnih mjesta od svoje ukupne radne snage na oko 3.000 ljudi kako bi smanjio troškove.

Schiphol je pozvao u saopćenju na bolju međunarodnu saradnju u mjerama da se zračni saobraćaj učini sigurnijim u eri COVID-19.

– Međunarodni odgovor trenutno je nedovoljno usuglašen i koordiniran. To utiče na zračna putovanja i stoga na ekonomski oporavak – saopćio je aerodrom.

– Schiphol se zalaže za sistem testiranja putnika u i iz zemalja s narandžastim stepenom rizika. To može reducirati potrebu za zabranom putovanja i karantinskim mjerama – navodi u saopćenju holandski aerodrom prenosi Associated Press.

( FENA)