Aronija sve zastupljenija na području Sanskog Mosta: Kultura koja daje puno

Na području sela Čaplje, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, nalazi se plantaža aronije čiji je vlasnik poljoprivredni proizvođač Hamo Biščević, koji ističe kako je ovom bobičastom kulturom zasadio oko pet dunuma zemljišta.

Prema njegovim riječima, na uzgoj aronije se odlučio prije pet godina, kada ja zasadio prve sadnice, a njihov broj se u međuvremenu povećao na preko 1.000.

Biščević kaže kako ove godine očekuje rekordan urod ove kulture i nada se da će proizvesti oko 1.000 litara cijeđenog soka, čime bi ostvario rekordnu proizvodnju do sada.

Kaže kako su svi članovi porodice uključeni u poslove obrade zemljišta i uzgoja ove biljke te ističe kako je njena prednost u odnosu na ostale kulture to što nije previše zahtjevna.

“Cijeli proizvodni proces uzgoja aronije odvija se na prirodnoj bazi, bez umjetnih gnojiva, a redovni kupci su izuzetno zadovoljni krajnjim proizvodom. Znači, radi se o sto posto ekološkom proizvodu”, ističe Biščević.

Prema njegovim riječima, proizvodnja aronije u posljednje vrijeme ima sve više poklonika na ovim prostorima, prije svega zbog svoje ljekovitosti i mogućnosti proizvodnje različitih produkata od plodova ili listova ove biljke.

Konkretno, Biščevići proizvode sok od aronije koji je izuzetno tražen na lokalnom tržištu te se, zbog ljekovitih svojstava, preporučuje bolesnim, ali i zdravim osobama. Također, proizvode i čaj od aronije koji daje snagu ljudskom organizmu i otklanja umor.

Biščević tvrdi kako područje Sanskog Mosta pruža idealne uslove za uzgoj ove biljne vrste.

“Najvažnije je kvalitetno zalijevanje, dok same biljke ne zahtijevaju neki poseban tretman, a najveći poslovi su košenje trave i berba”, kaže on.

Inače, ovo voće, s plodovima nalik ribizli, ima kiseli i trpak okus, otporno je na zimu i mraz, pa tako preživljava i na ekstremno niskim temperaturama, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica.

Potiče iz Sjeverne Amerike, odakle je došlo u Europu, a sjevernoamerički domoroci koristili su ga kao hranu i lijek. Aronija je bogata ljekovitim tvarima i vitaminima te djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Biznis.ba / NN