Austrija će isplatiti dodatnih milijardu eura pomoći kompanijama

Austrija će isplatiti dodatnih gotovo jednu milijardu eura pomoći kompanijama pogođenim novim mjerama restrikcije koje su uvedene zbog virusa korona, rekao je danas ministar finansija Gernot Blümel.

Poslije Božića se u Austriji uvode nove mjere blokade, a osobe koje se testiraju moći će da izađu iz blokade. Nova, treća blokada uslijedila je 11 dana nakon okončanja druge blokade.

Ministar je rekao da su kompanije u novembru i decembru podnijele više od 120.000 zahtjeva u vrijednosti od oko 2,2 milijarde eura za nadoknadu izgubljenih prihoda i zarada zbog mjera blokade, a od je toga oko 1,8 milijardi eura već isplaćeno.

Ovaj program bit će produžen do kraja godine, uključujući oko 300 miliona eura direktne pomoći.

Vlada, takođe, radi na paketu pomoći za kompanije koje su indirektno pogođene krizom.

“Očekujemo u konačnici troškove od oko jedne milijarde eura”, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Odvojeni programi subvencionisanja fiksnih troškova i pokrivanja gubitaka trajat će do kraja pandemije.

Nova blokada stupa na snagu 26. decembra. Prodavnice, restorani, pozorišta, muzeji i škole ponovo će biti otvoreni 18. januara.

I pored mjera blokade, skijaški centri bt će otvoreni, iako će same provincije o tome donijeti i svoje odluke. U zatvorenim skijaškim žičarama bit će obavezna maska.

Austrija je tokom praznika uvela i karantin za cijelu Evropu, a cilj je da bar djelimično odvrati posjete skijaša iz susjednih zemalja.

Vojska je danas saopštila da će u okviru nove blokade rasporediti dodatne vojnike koji će da pomognu policiji u kontroli na granicama sa Njemačkom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Slovenijom i Italijom.

Biznis.ba