Autoputevi RS mogu nastaviti izgradnju dionice Banja Luka – Doboj

Grant je odobrila Evropska unija kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, a grantom će upravljati EBRD.

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i Ian Brown, direktor ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, danas su u Sarajevu potpisali ugovor o grantu koji je osigurala Evropska unija za izgradnju dionice Banja Luka – Doboj na koridoru 5c, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vrijednost ugovora je 15 miliona eura, s tim što je 12,9 miliona namijenjeno za dionicu Banja Luka – Doboj, a preostali iznos je namijenjen za tehničku podršku.

“Grant je odobrila Evropska unija kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, a grantom će upravljati EBRD, što će pomoći Javnom preduzeću Autoputevi Republike Srpske da nastavi izgradnju dvije petlje na autocesti u Jahovcu i Rudanki. Također, radit će se na dionici autoceste između ove dvije petlje u dužini šest kilometara, kao i izgradnji prilaznog puta s dvije trake, a dijelom i prelaz preko rijeke Bosne. Ovo je dio paketa, još 2017. godine potpisali smo ugovor o zajmu s Evropskom bankom od 70 miliona eura za ove dionice autoceste”, kazao je Bevanda.

Brown je kazao da sljedeće sedmice napušta BiH i odlazi u drugu zemlju, gdje ga čekaju drugi izazovi, ali da može reći da mu je zaista stalo do velikih infrastrukturnih projekata koje BiH treba, a da je najvažniji koridor 5c.

“Ovaj sporazum ilustruje zadovoljavajući napredak koji se ostvaruje na izgradnji koridora 5c. Uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njenog povezivanja s Evropom poslužiće boljoj integracije ne samo u ekonomskom smislu. Međutim, kako bi smo ovo ostvarili koridor mora biti izrađen od Bihaća do Svilaja”, naglasio je Brown.

Lars Gunnar-Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH, pojasnio je da je ukupan iznos bespovratnih sredstava 15 miliona eura. Od toga 12,9 miliona eura je povjereno EBRD-u na upravljanje za izgradnju dionice na koridoru 5c, a ostalih 2,1 milion za tehničku podršku.

“Ova sredstva su osnov koji je omogućio da BiH podigne kredit od 70 miliona eura. Govorimo o zajedničkom poduhvatu EBRD-a, EU i BiH. Ovo je itekako konkretan projekat. Posjetili smo gradilište i radovi koji su započeti predstavljaju završnu fazu izgradnje petlje, odnosno priključka kojim će dionica Banja Luka – Doboj biti pripojena koridoru 5c. Ukupno je 11 projekata koji su u različitim fazama izvedbe, ali vjerujem da će svako u narednih godinu i po dana imati priliku da svojim očima vidi njihovu punu realizaciju”, rekao je Wigemark.

Dodao je da je grant dio opredijeljena koje je Evropska unija preuzela u saradnji s partnerima i da se sve aktivnosti odvijaju u okviru agende za povezivanje, koja je usaglašena prije četiri godine.

Wigemark je istakao i da su direktni grantovi koje je EU osigurala kao donator BiH sada premašili iznos od 270 miliona eura te da ta sredstva omogućavaju BiH zaduženja kroz dostupne kreditne linije međunarodnih finansijskih institucija.

Biznis.ba / AA