Azijska tržišta – Indeks Nikkei 225 na najvišoj razini od 1990.

Na većini azijskih berzi cijene dionica u utorak su porasle, pri čemu je japanski Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu u 30 godina, jer su ulagače ohrabrili jučerašnji rekordni dosezi indeksa na Wall Streetu.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, dosegnuvši najviše razine od augusta 1990. godine, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi berzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakone o finansiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja, čiji iznos doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara.

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.

Zbog toga se o povećanju te pomoći na 2.000 dolara i dalje odlučuje u Kongresu. Zastupnički dom, u kojemu većinu drže demokratski zastupnici, sinoć je podržao povećanje pomoći na tu razinu.

No, upitno je hoće li taj prijedlog proći u Senatu, u kojemu veći dio drže republikanski zastupnici.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv Covid-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

I dok su na većini azijskih berzi cijene dionica porasle, u Šangaju su pale. Posljedica je to odluke dijela ulagača o povlačenju zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,11 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,19 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,45 na 103,60 jena.

Američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2240 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2220 dolara.

Cijene nafte jutros su porasle i tako nadoknadile jučerašnje gubitke.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,5 posto, na 47,87 dolara, a na londonskom tržištu 0,45 posto, na 51,10 dolara, prenosi SEEbiz.

 

Biznis.ba / FENA