Azijska tržišta – Indeksi rasli, investitori se nadaju da je inflacija prolazna

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon osjetnog pada dan prije, jer se ulagači nadaju da je inflacija u SAD-u dosegnula vrhunac, dok je dolar prema košarici valuta dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07.00 sati u plusu 0,35 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,5 posto.

Azijska su se tržišta oporavila nakon jučerašnjeg pada, kada je podatak o skoku inflacije u SAD-u na 6,2 posto, najvišu razinu u 30-ak godina, zabrinuo ulagače.

To je izazvalo strahovanja da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati dulje nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati američku središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

No, jutros su ta strahovanja splasnula.

– Inflacija je očito rizik koji treba pratiti. No, cijene dionica mogle bi oštro pasti samo ako se pokaže da je Fed sasvim pogriješio u procjenama o inflaciji i ako bude natjeran da rapidno poveća kamatne stope. A to zasad nije izgledno – kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u 16 mjeseci zbog mogućeg povećanja kamata Feda prije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,90 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 113,85 na 114,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1450 dolara, blizu najniže razine od srpnja prošle godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1480 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros oslabila 0,70 posto, na 82,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,75 posto, na 80,95 dolara, prenosi SEEbiz.

 

Biznis.ba / FENA