Azijske berze porasle, dolar oslabio

Na većini azijskih berzi cijene su dionica porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa i jer su ih ohrabrili solidni pokazatelji iz kineske privrede.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši četvrti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,1 posto. U Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su podaci iz Kine koji pokazuju da se druga po veličini svjetska ekonomija nastavlja oporavljati od koronakrize.

Promet u trgovini na malo porastao je u avgustu 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je industrijska proizvodnja u avgustu porasla peti mjesec zaredom, i to za 5,6 posto.

Oba podatka bolja su od očekivanja analitičara u anketi Reutersa.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će se uskoro razviti cjepivo protiv koronavirusa.

Nakon jučerašnjih vijesti iz britanske kompanije AstraZeneca i američkog Pfizera o napretku u razvoju cjepiva, jutros su iz kineskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti poručili da bi cjepivo u Kini moglo biti spremno za upotrebu već u novembru.

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, što je možda naznaka stabilizacije najveće svjetske burze, nakon oštrog pada dvije sedmice zaredom.

U fokusu ulagača bit će ovoe sedmice sjednice čelnika niza središnjih banaka, od američkog Feda do japanske i britanske središnje banke.

A kako se ekonomija sporo oporavlja od koronakrize, ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,03 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,24 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 106,10 na 105,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1865 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1850 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 0,1 posto, na 39,58 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 37,24 dolara.

( Hina)