Beč pruža podršku za startupe

Glavni grad Austrije pruža pomoć globalnim startup kompanijama već skoro deset godina u vidu intenzivnog četverosedmičnog programa Vienna Startup Package koji služi kao odskočna daska za sva tržišta.

Poslovna agencija grada Beča poziva zainteresovane startupe na učešće u intenzivnom programu podrške. Odabranih dvadeset startupa dobiće pomoć pri upoznavanju sa bečkim i austrijskim tržištima, prepoznavanju novih poslovnih prilika i povezivanju sa relevantnim stakeholderima direktno u Beču.

Ovogodišnje izdanje trebalo bi da se, u zavisnosti od mogućih epidemioloških mjera, održi od 22. maja do 24. juna. Ponuda agencije tradicionalno uključuje niz interaktivnih praktičnih radionica, individualni coaching u vrijednosti od 2.000 eura ili upoznavanje sa lokalnim startup ekosistemom, uključujući povezivanje sa relevantnim kontaktima. Paket uključuje i putne troškove i smještaj u centru grada za jednu osobu po startupu, plus vlastiti prostor u jednom od bečkih coworking centara. Prijave se mogu podnijeti do 24. februara 2023.

Bečka poslovna agencija će sredinom marta u saradnji sa domaćim stručnjacima odabrati pobjedničke startupe, a rezultat će biti poznat 20. marta, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo-Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

U prethodnoj godini Beč je između 228 prijava odabrao devetnaest startupa iz petnaest zemalja. Od 2014. godine, kada je bečka agencija počela da nudi paket podrške, prijavilo se preko 1.600 startupa iz više od sto zemalja.

Za mnoge od njih Beč je postao baza iz koje su počeli graditi svoje poslovanje čak i na globalnom nivou. Austrijska prijestolnica se svrstava među pet najvažnijih evropskih ICT centara, sjedište je preko 200 međunarodnih kompanija i 1.500 istraživačkih instituta. Već duže vrijeme se nalazi na vrhu svjetskih rang lista ocjenjivanja kvaliteta života u gradovima. U Beču također radi 25.000 iseljenika iz 90 zemalja, a 200.000 studenata pohađa lokalne univerzitete. Prema podacima Poslovne agencije, visina zakupnine kancelarijskog prostora je samo jedna trećina iznosa u odnosu na, na primjer, London, saopćeno je.

 

 

Biznis.ba / FENA