Beč svjetski lider u proizvodnji krvne plazme

Sa 58 litara donirane krvne plazme na 1.000 stanovnika, Austrijanci su među prvima u svijetu. Krvna plazma obrađena u Austriji osigurava veliki dio evropske opskrbe za proizvodnju lijekova koji spašavaju živote. Oko 10 odsto svih lijekova od ljudske krvne plazme u svijetu dolazi iz Beča.

Austrija nije samo ‘svjetski prvak u donacijama krvne plazme’, već i u proizvodnji lijekova na toj bazi. Analiza Bečke privredne komore je pokazala da doprinos te industrije u bruto regionalnom proizvodu iznosi više od 1,1 milijarde eura i samo u Beču omogućava gotovo 9.000 radnih mjesta.

Sa ulaganjima od stotine miliona eura, kompanije smještene u Beču uspjele su pretvoriti taj grad u svjetsku prijestolnicu proizvodnje krvne plazme. Odlučujući faktor za taj uspjeh je austrijski sistem naknada za davaoce.

– Krvna plazma se ne može napraviti umjetnim putem i može se dobiti samo od zdravih davaoca. Kako bi zadovoljili rastuću potražnju za esencijalnim lijekovima, potrebno je sve više davaoca. Globalna potražnja za imunoglobulinima porasla je sa oko 48 tona u 2000. godini na 197 tona 2018. godine. Prema prognozi, 2026. će biti potrebno oko 335 tona. Volio bih vidjeti veću svijest o značaju davanja plazme i davalaca plazme među stanovništvom i u politici – poručio je predsjednik IG Plasma Matthias Gessner, saopćio je Eurocomm-PR.

 

Biznis.ba / FENA