Berlin ponovo “upumpava” novac u aerodrome

Njemačka je danas odlučila da dodatno pomogne aerodromima da bi se očuvali radna mjesta i infrastruktura usljed pandemije virusa korona.

U dokumentu u koji je uvid imala agencija Rojters navodi se da će Berlin u naredne dvije sedmice razgovarati sa liderima pokrajina o finansijskim mogućnostima za aerodrome.

“Neophodni su zajednički napori saveznih i pokrajinskih administracija da bi se osigurala ekonomska osnova na aerodromima u srednjoročnom periodu”, ističe se u dokumentu.

Ranije je ministar saobraćaja Andreas Šojer rekao da pad broja putnika u vazdušnom saobraćaju znači da je ugroženo 25 do 30 odsto od oko 180.000 zaposlenih na aerodromima u Njemačkoj.

Novi aerodrom u Berlinu otvoren je prošlog vikenda, u vrijeme kada se avionska industrija bori sa velikim padom potražnje. Aerodrom neće ostvariti dovoljno prihoda da bi otplatio dugovanja za izgradnju.

Njemačka industrija tražila je odštetu od milijardu evra kao pomoć da se pokriju troškovi održavanja aerodroma na kojima gotovo da i nema saobraćaja usljed blokada.

U dokumentu se ne pominje visina odobrenog iznosa.

 

(NN)