Bh. delegacija prisustvovala sjednici Regionalnog komiteta CIGRE u Beču

Posjetom laboratoriji za istosmjerni prijenos pri Austrijskom institutu tehnologije u Beču jučer je okončana treća sjednica Regionalnog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC-CIGRE) u koji su uključene zemlje šireg područja jugoistočne Evrope, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Bh. delegacija koju je predvodio predsjednik bh. komiteta CIGRE Edhem Bičakčić podnijela je opsežan izvještaj o aktivnostima u prethodnom periodu na sesiji u kojoj su to isto učinili predstavnici nacionalnih komiteta Ukrajine, Grčke i Turske, saznaje Fena u BH CIGRE.

Predstavnik Ukrajine je prezentirao podatke koji ukazuju da se ta zemlja suočava sa izuzetno teškom energetskom situacijom.

Stručna rasprava na skupu bila je posvećena transformaciji energetskih sistema u okviru koje su saradnice iz BiH dr. Ajla Merzić i mr. Sabina Dacić-Lepara dale pregled aktuelnog stanja u elektroenergetskom sistemu BiH, sa naglaskom na izazove koje sa sobom nosi strukturiran portfolio. Između ostalog, prezentirani su projekti na bazi obnovljivih izvora iz čitave BiH čiji se efekti na prijenosnoj mreži očekuju do 2023.

Po riječima autorica, fokus je trenutno stavljen na administrativne prepreke i procedure koje koče realizaciju investicija u željenom vremenskom okviru. Potcrtane su i potrebe za pravednom tranzicijom rudarskih regiona, te napori koje Elektroprivreda BiH ulaže u projekte koje je u vezi s tim inicirala.

Bičakčić je u izjavi za Fenu kazao da se komitet na čijem je čelu u svim oblastima fokusirao na mlade stručne i kvalitetne kadrove, a posebno žene koje čine okosnicu njegovog rada i djelovanja.

Na sjednici u Beču predsjedavanje SEERC-om je povjereno je Turskoj, a od oktobra 2023. vođenje će preuzeti Bosna i Hercegovina.

 

Biznis.ba / FENA