Biden najavio ‘posljedice’ za Saudijsku Arabiju nakon odluke OPEC+

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je će “biti posljedica” za odnose između SAD-a i Saudijske Arabije nakon što je OPEC+, grupa zemalja proizvođaća naftu, prošle sedmice najavila da će smanjiti kvotu proizvodnje, javlja Reuters.

Bidenova izjava uslijedila je dan nakon što je američki demokratski senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata, rekao da Sjedinjene Države moraju odmah zamrznuti svu saradnju sa Saudijskom Arabijom, uključujući prodaju oružja.

Biden u intervjuu za CNN nije želio pojasniti kakve korake razmatra.

Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da će biti obavljena revizija politike, ali nije dala vremenski okvir za bilo kakve aktivnosti ili informacije o tome ko će voditi ponovnu procjenu. Izjavila je da će Sjedinjene Države pomno pratiti situaciju “u narednim sedmicama i mjesecima”.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan rekao je da je odluka OPEC+ čisto ekonomska i da su je države članice jednoglasno donijele.

“Članice OPEC+ postupile su odgovorno i donijele odgovarajuću odluku”, rekao je princ Faisal za televizijski kanal Al Arabiya.

OPEC+, grupa proizvođača nafte koja se sastoji od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika uključujući Rusiju, objavila je kvotu proizvodnje nakon sedmica lobiranja američkih zvaničnika protiv takvog poteza.

Sjedinjene Države optužile su Saudijsku Arabiju da se priklanja Rusiji, koja se protivi zapadnjačkom ograničenju cijene ruske nafte kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, navodi Reuters.

Američki zvaničnici su tiho pokušavali da ubjede Saudijsku Arabiju da odustane od ideje o smanjenju proizvodnje, ali de facto vladar Saudijske Arabije, prestolonaslednik Mohamed bin Salman, nije pristao na to.

Bin Salman i Biden su se sukobili tokom Bidenove posjete Džedi u julu zbog smrti novinara Washington Posta Jamala Khashoggija 2018. godine.

Biznis.ba