Biden poništava studentske kredite do 10.000 dolara

Američki predsjednik Joe Biden će otkazati do 10.000 dolara (8.474 funte) saveznih studentskih kredita za milione Amerikanaca koji zarađuju manje od 125.000 dolara svake godine.

Biden će također oprostiti 20.000 dolara duga studentima na Pell grantovima, što se odnosi na one kojima je najveća finansijska potreba.

Procjenjuje se da 43 miliona Amerikanaca duguje ukupno 1,6 biliona dolara saveznog studentskog duga.

Gotovo trećina duguje manje od 10.000 dolara.

“Moja administracija najavljuje plan da radničkim porodicama i porodicama srednje klase pruži prostora za disanje dok se pripremaju za nastavak isplate saveznog studentskog duga u januaru 2023.”, rekao je Biden na Twitteru.

Najava je uslijedila nakon više od godinu dana intenzivne unutrašnje debate u Bijeloj kući i sve većeg pritiska progresivnih demokrata.

Lider većine demokrata u Senatu Chuck Schumer iz New Yorka i senator Elizabeth Warren iz Massachusettsa, među onima su koji su natjerali Bidena da iskoristi svoju izvršnu vlast kako bi izbrisao dugove zajmoprimaca.

Plan od srijede je ispod plana od 50.000 dolara po zajmoprimcu koji su tražili Schumer i Warren.

Jednokratno otkazivanje od 10.000 dolara za svakog zajmoprimca koji zarađuje najviše 125.000 dolara koštat će saveznu vladu oko 300 milijardi dolara, prema procjeni proračunskog modela Penn Wharton na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Republikanci i neki umjereni demokrati rekli su da će otkazivanje duga povećati inflaciju jer će Amerikancima dati više novca za trošenje.

Lider manjine u Predstavničkom domu Kevin McCarthy, republikanac iz Kalifornije, brzo je kritizirao plan na Twitteru:

“Ko će morati platiti za Bidenovu prevaru s prijenosom duga? Vrijedni Amerikanci koji su već otplatili svoje dugove ili nikada nisu preuzeli dug za studentski zajam u prvom mjestu”, napisao je on.

(RSE)