Biden: Preduzeća imaju moć da ubrzaju izlazak iz pandemije

Kada je u Sjedinjenim Američkim Državama objavljeno da će zaposlenici morati imati potvrdu o vakcinaciji, uslijedila su upozorenja da će to uzrokovati masovna otpuštanja ili odlazak radnika, ali to se nije dogodilo.

Postoje značajni otpori prema pravilima koja zahtijevaju da zaposlenici budu vakcinisani protiv koronavirusa, posebno među policijom i vatrogascima, ali najave uvođenja takvih mjera ipak su povećale broj vakcinisanih osoba.

Otprilike 58 posto ukupnog stanovništva SAD-a bilo je u potpunosti vakcinisano početkom novembra u odnosu na polovinu stanovništva u augustu kada su najavljene takve mjere, izvještava AFP.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u četvrtak je odredio 4. januar kao rok za potpunu vakcinaciju zaposlenika u velikim kompanijama što je pravilo za koje administracija kaže da će uticati na više od dvije trećine radne snage u zemlji.

– Vakcinacija je najbolji put za izlazak iz pandemije. Preduzeća imaju više moći nego ikada prije da ubrzaju izlazak iz pandemije, spase živote i zaštite naš ekonomski oporavak – naglasio je Biden.

Vladine mjere proveli su neki veliki poslodavci, što je imalo veliki učinak.

Među njima je i United Airlines, koji je naložio da se 67.000 njegovih uposlenika vakciniše ili će biti otpušteni. Do četvrtka je 2.000 njih zatražilo izuzeća od toga uz ljekarska ili vjerska opravdanja, a svi osim nekolicine su pristali na tu mjeru.

Tyson Foods, u svijetu jedna od najvećih kompanija za pakovanje mesa, objavila je početkom augusta da će svih 120.000 zaposlenih morati biti vakcinirano. Oko 96 posto njihovih zaposlenika primilo je vakcinu, objavio je New York Times.

Američka vojska, koja je svom osoblju poručila da moraju biti vakcinisani ili će se suočiti s posljedicama, izvještava da je u njihovim službama vakcinisano iznad 95 posto zaposlenika.

U suštini, radnicima se sviđa ta mjera i žele se vakcinisati, a AFL-CIO, krovna sindikalna organizacija nazvala je tu mjeru “korakom u pravom smjeru”.

Biznis.ba / FENA