Boeing prekida proizvodnju modela 747

Kompanija Boeing planira prekinuti proizvodnju svog aviona 747 jumbo jet (preciznije 747-8) za dvije godine.

Glasnogovornik Boeinga nije potvrdio ni odbacio navode o prekidu proizvodnje, ali je kazao da je kompaniji potrebno “više od dvije godine” da završi sve narudžbe.

Nije tajna da Boeing ima problema s neprijatljskih nastrojenim tržištem i vlastitim poteškoćama. Čak i prije pandemije koronavirusa se avioindustrija prebacila na manje i ekonomičnije avione s dva motora kao što je model 787 Dreamliner. Petnaest neisporučenih primjeraka modela 747 je namijenjeno za transport tereta od čega 12 pripada UPS-u.

Model 747-8 je također kasnio i premašio budžet, a vjeruje se da stvara gubitke od 2016. godine. Posljednu narudžbu putničkog aviona predstavljao je Air Force One 2017. godine, piše Engadget.

Prekid proizvodnje modela 747 će značiti završetak velikog poglavlja u historiji avijacije. Ovaj model je u službi duže od 50 godina, a počela ga je koristiti kompanija PanAm u januaru 1970. godine. Njegovo izbočenje gornjeg dijela ga je učinilo prepoznatljivim. Boeing 747 će još letjeti, ali njegovo vrijeme se očigledno bliži kraju.

Biznis.ba