Bogatstvo Marka Zuckerberga doseglo iznos od 100 milijardi dolara

To su osnivač Amazona Jeff Bezos i Microsofta Bill Gates. Njihovo bogatstvo je i veće od bogatstva čovjeka koji je napravio jednu od najpopularnijih društvenih mreža u svijetu, navodi CNN.

Facebook je osnovao tokom studija na Harvardu 2004. godine. Prema podacima američkog poslovnog magazina Bloomberg, njegov udio vlasništva u Facebooku iznosi 13 posto. Ovaj 36-godišnjak je izvršni direktor ove kompanije i vlasnik je kontrolnog paketa dionica.

Njegovo bogatstvo je poraslo usljed porasta cijena dionica Facebooka. U četvrtak, 6. augusta cijene dionica su porasle za 6,5 posto. Da Facebooku ide dobro pokazuje i to da sve platforme koje su u njegovom vlasništvu imaju više od tri milijarde korisnika, što je njegov novi rekord.

Kompanija je imala koristi i od pandemije koronavirusa. Tokom pandemije ljudi su primorani da više vremena provode kod kuće, pa se samim tim povećalo i korištenje Facebooka. Vrijednost dionica kompanije je u toku godine porasla za 30 posto, što je omogućilo da se bogatstvo Zuckerberga poveća za 22 milijarde dolara.

Biznis.ba / Klix