Borba protiv koronavirusa: Njemačka usvaja još jedan paket poticaja ekonomiji

Da bi prebrodila krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa njemačka ekonomija treba još jedan paket poticaja. Ovo je stav koji je saveznoj vladi u Berlinu poslalo unija industrijskih i trgovinskioh komora (DIHK)

Iz DIHK-a ističu kako ekonomija trenutno osjeća više osjeća posljedice pandemije nego sredinom marta kada je vlada Angele Merkel usvojila početni paket mjera.

“Tome valja dodati lančane reakcija po cijeloj ekonomiji. Drugim riječima, iz dana u dan možemo točno izmjeriti koliko se pogoršala ekonomska situacija mnogih kompanija”, kazao je predsjednik DIHK-a Eric Schweitzer.

Prema podacima novinske agenciji dpa, njemačka vlada planira usvojiti još jedan paket poticaja, namijenjen ponajprije kompanijama srednjeg profila, a cilj je poboljšanje produktivnosti i oslobođenje od kreditnih obaveza. Ovime bi državne garancije na kredite porasle na 300 milijardi eura.

“Zaštita vlade već uključuje dobre instrumente koji ublažavaju udarac krize”, rekao je Schweitzer, navodeći posebne propise o skraćenom radnom vremenu i hitnu pomoć za samozaposlene i mala poduzeća.

Njemačka vlada već je formirala paket pomoći vlastitoj ekonomiji veći od 750 milijardi eura.

Biznis.ba