Bosnalijekova konferencija okupila domaće i inostrane eksperte i istraživače

Farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d. organizovala je međunarodnu stručnu konferenciju posvećenu racionalnom farmakoterapijskom tretmanu crijevnih infektivnih poremećaja i akutnih proljeva, 19. i 20. aprila u Sarajevu.

Konferenciji pod nazivom „Global Enterofuryl® Speaker Training – GEST“ prisustvovalo je više od 140 ljekara iz cijele Bosne i Hercegovine. Pored domaćih predavača, učesnici su imali priliku poslušati predavanja inostranih eksperata i istraživača iz Srbije, Moldavije, Rusije…

Tokom GEST konferencije medicinski stručnjaci su razmijenili informacije, znanja i klinička iskustva o dosadašnjoj primjeni nifuroksazida, jedinog lokalno djelujućeg enteroseptičkog lijeka za tretman akutnog infektivnog proljeva.

U toku konferencije su prikazani i rezultati velike kliničke studije koja je potvrdila da nifuroksazid dovodi do značajno brzog normalizovanja stolice, čime se reducira gubitak tečnosti i stepen dehidracije, tako da u konačnici imamo blažu kliničku sliku i brži oporavak pacijenata.

Na kraju konferencije donesen je zaključak da je nifuroksazid prvi izbor u terapiji akutnog infektivnog proljeva, te da je njegova primjena sigurna i efikasna i kod djece i odraslih.

Konferencija GEST je jedna u nizu projekata kontinuirane medicinske edukacije ljekara, putem kojih Bosnalijek želi da doprinese i potakne racionalan stručni pristup u tretmanu nekih od najčeščih zdravstvenih poremećaja i tegoba.

( FENA)