Bot napravio haos, trgovina kripto valutama stopirana

Tržište kripto valuta imalo je veoma uzbudljivu nedjelju.

Za haos koji se na tržištu dogodio kriv je očigledno računarski algoritam u kojem je jedan od trgovaca s kripto valutama spekulirao na kriptoberzi Bitstamp, piše ljubljanski Dnevnik, prenosi Seebiz.

U teoriji bi bot vlasniku mogao ponuditi racionalnije i brže reakcije na tržišne promjene, ali u ovom se slučaju nešto očito poremetilo. Bot je, naime, počeo sklapati očigledno neobične poslove, a svojim trgovanjem se snažno zatresla i vrijednost više kriptovaluta.

Nejc Kodrič, suosnivač kripto berze Bitstamp, otkrio je da su trgovanje na berzi zbog podivljalog bota morali privremeno da prekinu.

Bot je za samo petnaestak minuta prodao čak šest miliona eura vrijednih bitkoina i vrijednost te kriptovalute na berzi Bitstamp srušio na samo 5.000 eura.

Uslijedio je neočekivani preokret pa je bot u idućih pet minuta ponovo kupio bitkoine u vrijednosti šest miliona eura, čime je vrijednost bitkoina podigao na 6.600 eura. U posljednjem koraku prodao je još toliko bitkoina da je vrijednost pala na 5.700 eura.

Biznis.ba