BPK: U toku prijava Plana poljoprivredne proizvodnje za 2022. godinu

Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  obavijestilo je sve poljoprivredne proizvođače, fizičke osobe i pravne subjekte s područja tog kantona koji planiraju aplicirati za federalnu novčanu podršku u poljoprivredi u toku 2022.godine, da su u skladu sa zakonskim procedurama obavezni izvršiti prijavu Plana proizvodnje  najkasnije do 15. novembra ove godine.

Resorni ministar Mensad Arnaut napomenuo je da aplikanti ne mogu istovremeno ostvarivati pravo na podsticaje sa kantonalnog i federalnog nivoa. Pravne subjekte i fizičke osobe koje mogu da ostvare pravo na novčane podsticaje na federalnom nivou pozvao je  da dostave  plan, kako bi se  rasteretio budžet BPK Goražde.

– Zbog nedostatka finansijskih sredstava u Budžetu BPK Goražde, Ministarstvo za privredu provodi aktivnosti kako bi svi poljoprivredni proizvođači dobili podršku za razvoj poljoprivredne proizvodnje. U Budžetu BPK Goražde u ove svrhe planirano je 250.000 KM što smatramo nedovoljnim, zbog čega je neophodna podrška i  viših nivoa vlasti kroz projekte – kazao je Arnaut.

Dodaje da je to bila praksa  i u ovoj godini, tako da su u odnosu na prethodnu godinu ostvareni novčani podsticaji u iznosu većem od 160.000KM, čime je značajno rasterećen kantonalni budžet.

Prijava plana proizvodnje može se  izvršiti u Ministarstvu za privredu BPK-a Goražde, kao i u nadležnim općinskim službam za poljoprivredu, a  obrazac PPP dostupan je na zvaničnoj internet stranici Vlade BPK.

Kada je riječ o kantonalnim podsticajima u poljoprivredi krajnji  rok za podnošenje zahtjeva je 15. decembar ove godine.

Raspodjelom grant sredstva sa federalnog nivoa, u planu je implementacija sredstava u iznosu od 250.000 KM, tako da će po prvi put biti isplaćena sredstva prema poljoprivrednim proizvođačima u godini u kojoj su to pravo i ostvarili.

 

(FENA)