Britanija zabilježila u oktobru najveći broj izgubljenih radnih sati u više od 10 godina

Ujedinjeno Kraljevstvo u oktobru je zabilježilo najveći broj izgubljenih radnih dana u radnim sporovima za više od deset godina, pokazali su zvanični podaci u utorak, dok su radnici koji su krenuli u štrajku tražili više plate u suočavanju s bujajućom inflacijom.

Ured za nacionalnu statistiku saopćio je da je izgubljeno 417.000 radnih dana zbog štrajka u oktobru, što je najviše od novembra 2011. godine kada je izgubljeno nešto manje od milion dana zbog toga što su radnici u javnom sektoru masovno napuštali radna mjesta zbog penzionih reformi.

Radnici u nizu sektora štrajkovali su posljednjih mjeseci, od željezničkih radnika do nastavnika, poštanskog osoblja do advokata, dok su ljudi nosili s rastom troškova života i dvocifrenom inflacijom.

Iako su neki manji sporovi, uglavnom u privatnom sektoru, riješeni, vlada je do sada odbijala popustti prema zahtijevima za povišicu plata u javnom sektoru, i umjesto toga želi pooštriti zakone kako bi zaustavila neke štrajkove.

Štrajkovi bi se trebali održavati gotovo svakog dana u decembru, a veliki poremećaji na željeznici bit će rasprostranjeni u utorak, jer željeznički radnici započinju svoj posljednji odlazak s posla na 48 sati. Medicinske sestre bi u četvrtak trebalo da štrajkuju prvi put u istoriji njihovog sindikata.

Procjene sindikata predviđaju da će više od milion radnih dana biti izgubljeno u decembru, što je najgori mjesec kada su u pitanju radni poremećaji od jula 1989. godine.

Vlada je saopćila da su povišice plate koje se traže nedostupne i upozorila je da će povećanje plate kako bi se uskladila s inflacijom samo pogoršati problem.

– Svaka akcija koja rizikuje ugradnju visokih cijena u našu ekonomiju i samo će stvarati bol za sve i umanjiti izgled za dugoročni ekonomski rast – izjavio je u utorak ministar finansija Jeremy Hunt, prenosi Reuters.

Biznis.ba / FENA