Bundesbank: Najveći pad BDP od 1970. godine

Njemačka privreda će drugo tromjesečje u uslovima pandemije korona virusa vjerovatno završiti padom aktivnosti bez presedana, navodi se u izvještaju njemačke centralne banke – Bundesbank.

Drugo tromjesečje 2020. vjerovatno će se okončati “najvećim padom realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP)” od 1970. godine, kada je njemačka kancelarija za statističke podatke Destatis počela da objavljuje tromjesečne podatke o BDP-u, navodi se u mjesečnom izvještaju Bundesbanke koji je objavljen u ponedjeljak.

Destatis će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o BDP-u u drugom tromjesečju, a ekonomisti očekuju da će pad privrede dostići dvocifrene brojke, prenose njemački mediji.

U prvom tromjesečju njemačka privreda je zabilježila pad od 2,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Njemačka privreda je počela da se oporavlja sredinom maja kada su polako ukidane ili ublažavane stroge mjere ograničenja koje su vlasti uvele u zbog pandemije korona virusa.

“Očekuje se nastavak privrednog oporavka u drugoj polovini godine”, navode ekonomisti Bundesbanke, dodajući da će tome doprinijeti državni paket pomoći za privredu, nedavno usvojen u parlamentu.

Biznis.ba / Tanjug