Card, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Ekonomisti David Card, Joshua Angrist i Guido Imbens u ponedjeljak su dobili Nobelovu nagradu za ekonomiju za pionirski rad u “prirodnim eksperimentima koji pokazuju posljedice u realnom svijetu”, na poljima od američkog sektora brze hrane do imigracije s Kube tokom Castrove ere.

– Za razliku od medicine i drugih nauka, ekonomisti ne mogu provoditi rigidno kontrolirane kliničke testove. Umjesto toga, oni izvode  prirodne eksperimente u situacijama realnog života, u pristupu koji se proširio na ostale društvene nauke – navodi se u obrazloženju nagrade Švedska akademija nauka.

– Njihovo istraživanje značajno je poboljšalo našu sposobnost da odgovaramo na uobičajena pitanja, što je od velike koristi za društvo – izjavio je Peter Fredriksson, predsjedajući komisije za nagrade u ekonomskoj nauci.

Nobelovim nagradama za ekonomiju dominiraju američke institucije, i ove godine nije bilo izuzetka. Card, rođen u Kanadi, trenutno radi na Univerzitetu Berkeley u Kaliforiniji; Angris na Institutu tehnologije  Massachusetts, a Imbens, rođen u Holandiji, na Stanford univerzitetu, prenosi AFP.

 

(FENA)