CBBiH unaprijedila statistiku direktnih stranih investicija

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je kroz svoja statistička istraživanja omogućila detaljniji prikaz stanja direktnih stranih investicija (DSI).

Kroz novi unakrsni tabelarni prikaz, korisnicima je na raspolaganju istovremeni uvid u iznose investicija po zemljama i područjima djelatnosti. Na osnovu takvog prikaza je moguće analizirati strukturu investicija za svaku od zemalja iz koje dolaze strane direktne investicije, kao i geografsko porijeklo investicija za svako od područja djelatnosti (prema Nace Rev2). Na ovaj način se obogaćuje raspoloživa statistička podloga za predstavljanje i analiziranje potencijala za ulaganje u BiH. Statistika stanja direktnih stranih investicija kompilirana na ovaj način raspoloživa je za period 2014.-2017., a može se naći na statističkom portalu web stranice CBBiH.

– Analiza investiranja iz tri zemlje s najvećim iznosom ulaganja u BiH na kraju 2017. godine ukazuje na sljedeće – u investicijama iz Austrije, najveći udio od 60,4 posto se odnosi na finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, 25,7 posto na prerađivačku industriju, a 5,4 posto na oblast poslovanje nekretninama. Istovremeno, iz Hrvatske, kao drugog najvećeg investitora u BiH, investicije u oblast finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja su 46,4 posto, u prerađivačku industriju 19,6 posto, a u oblast trgovine 15,4 posto. Investicije iz Srbije su dominanatne u oblasti informacija i komunikacija (70 posto od ukupnih ulaganja), 11,3 posto u trgovinu a 7,4 posto u prerađivačku industriju – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Biznis.ba / FENA