Čelnik Samsunga osuđen na dvije i po godine zatvora zbog korupcijskog skandala

De facto čelnik južnokorejskog poslovnog carstva Samsung osuđen je u ponedjeljak zbog golemog korupcijskog skandala i kažnjen je na dvije i po godine zatvora, u presudi koja je lišila tehnološkog diva njegovog vodećeg donosioca odluka.

Lee Jae-yong, potpredsjednik Samsung Electronics, najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i memorijskih čipova, proglašen je krivim za podmićivanje i pronevjeru u vezi sa skandalom koji je doveo do zbacivanja s vlasti predsjednice države Park Geun-hye.

Lee je „aktivno davao mito i implicitno je tražio od predsjednice da koristi svoje ovlasti“ radi bezbolnog nasljeđivanja na čelu goleme korporacije, navodi Centralni oblasni sud Seula u presudi.

– Veoma je žalosno što je Samsung, vodeća kompanija naše zemlje i ponosni globalni inovator, u više navrata bio umiješan u krivična djela kadgod dođe do promjene političke vlasti – navodi se u presudi.

Sud je osudio Leeja na dvije i po godine zatvora, zaključujući ponovno suđenje koje je predstavljalo posljednji korak u dugotrajnom zakonskom procesu koji se godinama nadvijao nad Samsungom.

Lee – koji je ušao u sudnicu tmurnog izraza na licu i noseći masku za lice, odbijajući da odgovara na novinarska pitanja – odmah je prebačen u pritvor.

On je praktično bio čelnik Samsung grupe nekoliko godina dok je njegov otac bio prikovan za krevet nakon srčanog udara i preminuo je u oktobru.

Samsung je daleko najveća porodična korporacija, ili chaebol, koja dominira poslovnim svijetom 21. svjetske ekonomije.

Njegov ukupni prihod iznosi otprilike petinu južnokorejskog bruto društvenog proizvoda i od ključnog je značaja za ekonomsku snagu zemlje.

Uspon firme podstaknut je njenom spremnošću da ulaže milijarde dolara u strateška planiranja ključnih tehnologija.

Eksperti, međutim, tvrde da će današnja presuda stvoriti vakuum u čelništvu firme koji bi mogao ugroziti proces donošenja odluka o budućim velikim ulaganjima.

– Ovo je zaista ogroman udarac koji je stvorio tešku krizu za Samsung – izjavio je Kim Dae-jong,  profesor ekonomije na  Sejong univerzitetu, prenosi AFP.

( FENA)