Certificiranje halal kvalitete u 2020. prilagođeno mjerama borbe protiv Covid-19

Agencija za certificiranje halal kvalitete prilagodila je svoje poslovanje uvjetima rada u skladu s odlukama, restrikcijama i preporukama nadležnih državnih organa o pridržavanju mjera tokom pandemije. Kako bi se osigurao kontinuitet nadzora halal certificiranih firmi, izrađen je Pravilnik o postupcima audita na daljinu, za one kompanije u kojima je moguće sprovesti takav tip audita.

Iz ovog Pravilnika izuzete su kompanije iz oblasti mesne industrije u kojima su se auditi organizirali po definiranoj proceduri uz poštivanje uputstava nadležnih organa vezano za pandemiju COVID-19. Edukacija internih auditora i osoblja u kompanijama obavljala se putem video linka upotrebom različitih dostupnih aplikacija i softvera, navodi se u saopćenju.

U cilju provođenja efiksnijeg rada Agencije, izrađen je softver za upravljanje procesima i dokumentima unutar Agencije.

Softver sadrži jedinstvenu bazu podataka o halal certificiranim proizvođačima, proizvodima i uslugama, te druge neophodne dokumente i informacije potrebne za proces halal certificiranja, nadzor i kontrolu.

– Agencija za certificiranje halal kvalitete 2020. godinu okončala je s ukupno 143 halal certificirane kompanije sa područja BiH, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Njemačke i Češke Republike. U 2020. godini zahtjeve halal standarda uspješno je implementiralo 19 novih kompanija. Halal certificirane kompanije svakodnevno na tržište plasiraju preko 7.500 halal proizvoda. Dodatno je izdato 39 transportnih halal certifikata za pojedinačne pošiljke mesa, mesnih i mliječnih prerađevina, za potrebe izvoza halal proizvoda na tržišta koje zahtjevaju halal certifikat. Ovakv vid pošiljki najviše je bio usmjeren prema tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Katara – saopćeno je.

Na međunardonom nivou u oblasti halal standardizacije, predstavnici Agencije učestvovali su na različitim skupovima koji su organizirani putem online platformi.

– Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bila je nosilac aktivnosti za izradu Halal standarda za turističke usluge OIC/SMIIC 9. Jedan od referentnih dokumenata za izradu standarda bio je Vodič za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata koji se primjenjuje na području djelovanja Agencije od 2010. godine – saopćeno je.

Uprkos svim izazovima u 2020. godini Agencija je poslovala uspješno i svoje poslovanje je prilagodila novim uvjetima.

Biznis.ba / FENA