Cijena goriva bit će 2,50 KM do naredne godine: Bijeda u kojoj žive građani BiH bit će još veća

“Zahvaljujući” povećanju cijena goriva BiH svakodnevno gubi firme koje se bave prijevozom ljudi i usluga. Kako nam je rekao predsjednik Udruženja autoprijevoznika RS Zoran Grbić, 750 prijevozničkih firmi se preregistrovalo u Sloveniju, a u posljednjih osam mjeseci u ovu zemlju je otišlo 2.500 profesionalnih vozača.

“To dovoljno pokazuje kakav je ovdje ambijent kojem su 100 posto doprinijele dodatne akcize na gorivo i učestalo poskupljenje goriva. Nažalost, nebrojeno puta smo ponavljali da nismo u mogućnosti korigovati našu cijenu prijevoza prema rastu cijene goriva, kakvu smo imali cijenu prije 10 godina i danas je ista. Učestala poskupljenja su neopravdana i smatram da nije razlog poskupljenje barela na svjetskom tržištu. Do toga su dovele dodatne akcize i slobodno formiranje cijena jer svjedoci smo da nisu iste cijene goriva u svim dijelovima BiH. Radi se o samovolji”, rekao je Grbić za Klix.ba.

Vlasti ne žele saslušati i turbulentna je politička situacija

Istakao je kako su upućivali brojne dopise institucijama tražeći da se država odrekne “dijela kolača”, ali da vlasti nemaju razumijevanja.

“Prema mojim saznanjima, u novu godinu ulazimo s cijenom goriva od 2,50 KM i očito je da neće stati dok se ne dođe do te cijene. Mi smo u Banjoj Luci došli u situaciju da ne možemo naći profesionalnog vozača. I sam sam firmu preregistrovao u Sloveniju i odlazim u bolji ambijent. Ovdje nema razumijevanja, nema želje za razgovorom i niko ne želi saslušati šta se dešava s ovom branšom”, kazao je Grbić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović podsjetio je kako je niz poskupljenja krenuo od usvajanja Zakona o akcizama kojim je bilo definisano da će se na taj način prikupljati povećana izdvajanja za putarine, izgradnju autoceste i servisiranje prethodno stvorenih obaveza po osnovu kredita. Potom je došlo do poskupljenja sirove nafte na svjetskom tržištu zbog krize u Siriji i zaljevu.

“Te političke situacije u svijetu uvijek izazivaju nesigurnosti snabdijevanja, što stvara trgovcima uslove da očekuju probleme pa zbog toga povećavaju cijene. Sada ima puno novca u svijetu, a nema projekata, investicija i konzumacije robe, onda se ta raspoloživa sredstva vrlo lako investiraju u kupovinu sirovina za život, među kojima je i nafta, čime izazivaju opet povećanje cijene”, kazao je Pavlović.

Podsjetio je da je tokom ljeta cijena barela došla do 80 dolara, ali da se situacija poprilično smirila.

“Formiranje cijene na tržištu naftnih derivata u BiH zavisi od rafinerijske cijene u Brodu ili inozemstvu odakle je nabavljaju, ali se cijena formira tako da je ona koja je veća, bilo rafinerijska ili uvozna, referentna za BiH. Situacija na svjetskoj političkoj sceni nije perspektivno stabilna pa se može očekivati da će određeni trend rasta biti prisutan još neko vrijeme”, rekao je Pavlović.

Novo povećanje cijena namirnica i usluga

Razlog su zategnuti između SAD-a i Kine, sankcije koje su uvedene Iranu i zabrana američkim saveznicima da kupuju naftu od Irana.

“Ono što je problem za naše građane je što ne postoji nikakav interes, a postoje realne mogućnosti da se primijene na smirivanje cijene naftnih derivata na domaćem tržištu putem Uprave za indirektno oporezivanje i PDV-a. Entitetske i vlasti na nivou BiH to ne interesuje, jer kada god raste cijena nafte to znači da se PDV fond brže i bolje puni, a to znači više para za vlade. Mi smo kao građani dovedeni u situaciju da smo druga ili najgora zemlja po prihodima, odnosno plaćama, a cijena goriva uskoro će prestići cijenu goriva u Austriji od 1,25 eura ili Njemačkoj od 1,30 eura”, istakao je.

Upozorio je da će bijeda u kojoj se nalaze građani BiH biti još veća ukoliko u vezi s cijenama goriva na tržištu ne budu intervenisali UIO i vlasti.

“Sigurno je da u perspektivi možemo očekivati da to povećanje cijene goriva dovede do domino efekta poskupljenja svih proizvoda koji se prevoze, uključujući i poljoprivredu”, zaključio je Pavlović.

Biznis.ba / Klix.ba