Cijena zlata najviša od 2013., drastično skočila zbog nafte i koronavirusa

Naime, cijena zlata je danas najveća od 2013. godine i iznosi oko 1.670 dolara po unci, odnosno po 31 gramu. Cijena zlata tradicionalno raste kada cijene dionica i obvaznica padaju, što je danas itekakav slučaj zbog potresa uzrokovanog padom cijena nafte i straha uzrokovanog koronavirusom.

I da cijene nafte nisu narasle, cijena zlata naglo raste i u posljednjih sedam dana, a što stručnjaci vežu za reakciju na širenje koronavirusa.

Podsjećamo, indeksi evropskih i azijskih berzi drastično su pali kao odgovor na pad cijene nafte. Podsjetimo, Saudijska Arabija vještački je snizila cijene ovog važnog energenta, a druge izvoznice morale su reagovati jednakim potezom kako bi ostale konkurentne, prenosi Klix.

Drastičan pad cijena nafte na najniži nivo od februara 2016. posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje.

Smanjenje proizvodnje trebalo bi ublažiti pretpostavljene posljedice straha uzrokovanog koronavirusom, a na prvom mjestu bila bi smanjena potražnja.

Biznis.ba