Ćorić – Koč: Puno prostora za bolju privrednu saradnju RS i Turske

Poboljšanje saradnje između preduzeća iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Turske i povećanje obima vanjskotrgovinske razmjene bile su teme današnjeg sastanka direktora Privredne komore RS Pere Ćorića i ambasadora Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koča.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Komore u Banjoj Luci, rečeno je da je trgovinska razmjena RS i Turske od 2013. do 2017. bilježila pozitivne trendove, budući da je zabilježen značajan rast izvoza u Tursku koji je povećan sa 16,1 miliona u 2013. na 75,86 miliona KM u 2017.

Uvoz iz te zemlje također je rastao, ali po manjoj stopi od rasta izvoza, te je povećan sa 56,8 miliona KM u 2013. na 102,6 miliona KM u 2017.

Navedeno je da je tokom 2018. došlo do smanjenja izvoza iz ovog bh. entiteta u Tursku za skoro 60 posto, a iznosio je 32,6 miliona KM, dok je uvoz smanjen za 557.000 KM.

Trend smanjenja izvoza nastavljen je i tokom 2019., iako je na kraju ove godine evidentiran rast izvoza od blizu šest posto, u odnosu na 2018.

Ćorić je izjavio da je smanjenje izvoza posljedica Odluke Republike Turske iz aprila 2018. da uvede kvote na izvoz iz BiH i to za šećer, ulje, brašno i meso, što se u značajnoj mjeri negativno odrazilo na naše izvoznike.

U međuvremenu, kako je istakao, otklonjene su prepreke čime je omogućen izvoz mesa u Tursku, što su dvije kompanije iz BiH, od toga jedna iz Republike Srpske, već iskoristile i izvezle po 500 tona mesa.

Na sastanku je zaključeno da ukupna vrijednost obima robne razmjene može biti mnogo veća i da će upravo na tom pitanju intenzivnije raditi Privredna komora Republike Srpske i Konzulat Turske u Banjoj Luci.

Direktor Komore zahvalio je Ambasadi Turske na višegodišnjoj podršci prilikom odlaska domaćih kompanija na velike sajmove u Tursku.

Ambasador Koč je rekao da u Republici Srpskoj već uspješno posluje nekoliko turskih kompanija, ali da je zadatak Ambasade da na osnovu potencijala kojima RS raspolaže dovede i nove investitore, napominjući da su turski ulagači zainteresovani za različite grane privrede, od turizma, preko poljopivrede i zdravstva, do energetike i rudarstva, saopćeno je iz Komore.

 

Biznis.ba / FENA