Cvijanović: Dodatno jačati ekonomsku nezavisnost žena

Važno je da žene i muškarci imaju isti pristup obrazovanju, radnim mjestima, da su jednako plaćeni za poslove koje obavljaju, te da žene jednako ravnopravno učestvuju u donošenju važnih odluka, izjavila je danas predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je nakon obilaska izložbe “Znamenite srpskinje” koja je otvorena u Beogradu u okviru konferencije “Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne” kazala da je potrebno raditi na dodatnom jačanju ekonomske nezavisnosti žena.

“Može se reći da smo daleko odmakli u odnosu na ranija vremena, ali isto tako moramo razbijati postojeće barijere”, kazala je Cvijanović.

Ona je rekla da u Republici Srpskoj na važnim mjestima u politici i javnom sektoru ima dosta žena, ali da i dalje postoje stereotipi.

“Ako pogledamo broj žena koje su aktivne u politici, broj žena koje su poslanici u Republici Srpskoj, koje su gradonačelnice ili načelnice, koje su ministarke, direktorke, kao i predsednicu Republike Srpske, žene su zastupljene”, kazala je Cvijanović, ali i primjetila da je upečatljivo što gotovo sve te žene dolaze iz jedne političke partije.

On smatra da to treba da bude trend koji će biti rasprostranjen i da postane politika i drugih političkih partija.

Cvijanović kaže da ne postoje podaci za privatni sektor u Republici Srpskoj o tome da li su žene i muškarci izjednačeni u primanjima, ali tvrdi da u javnom sektoru apsolutno nema razlike u platama.

“Izražavam sumnju da bi moglo da se dešava i da se dešava da u okviru privatnog sektora postoji određena diskriminacija, što se može opravdati složenošću posla”, kazala je Cvijanović.

Ona je dodala da Vlada Republike Srpske već godinama radi na ekonomskom jačanju žena, jer jedno od strateških opredjeljenja je da jačaju položaj žena sa posebnim naglaskom na žene na selu, prenosi Tanjug.

“Ne mislim da postoji nejednakost muškaraca i žena u formalnom smislu, ali ono na čemu treba da radimo jesu mentalne barijere. Svi zajedno moramo da razbijamo stereotipe”, kazala je Cvijanović.

Poručila je da s obzirom da su žene zapostavljenije u ruralnim područjima, Vlada RS mora biti usmjerena na tu grupaciju, zbog čega razvijaju programe koje to predviđaju i to uz podršku Srbije.

Otvarajući danas međunarodnu konferenciju “Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne” ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da bi “volio da su svi muškarci hrabri, posvećeni, vjerni kao što su to žene”.

“Obično se ranije, a i sada, često govori za neku ženu koja je jaka i hrabra da je kao muškarac, jer su žene jače od muškaraca i posvećenije”, rekao je Dačić napominjući da je jedna od važnih političkih tema svih ovih godina u Evropi ravnopravnost žena i muškaraca u različitim domenima, a u okviru koje se raspravlja između ostalog i o tome da li su za svoj rad plaćene isto kao muškarci.

Biznis.ba