Cvijanović: Rukovodstvo “Kosmosa” radi na tome da firmu dovede u red

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je danas zadovoljstvo načinom na koji menadžment banjalučkog preduzeća “Kosmos”, zajedno sa nadzornim odborom i sindikatima i u saradnji sa Vladom, upravlja ovom renomiranom i perspektivnom firmom, naglasivši da je to formula za uspjeh.

Cvijanovićeva je rekla da se danas uvjerila da rukovodstvo “Kosmosa” predano radi na tome da ovu firmu dovede u red, stvara nove proizvode i osvaja nova tržišta.

Ona je navela da Vladina i njena podrška “Kosmosu” nikada nije bila upitna kada je riječ o restrukturisanju ovog preduzeća, koje se, donošenjem pravovremenih i hrabrih odluka, pokazalo uspješnim.

“Tu, pretpostavljam, neće biti problema ni u budućem periodu, jer u ovom preduzeću vlada zdrava atmosfera. To je uvijek garancija da će ova firma ići naprijed. Preduzeća u kojima postoji svađalački odnos i nerazumijevanje menadžmenta i sindikata obično stagniraju”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon posjete preduzeću “Kosmos”, gdje je razgovarala sa upravom ove firme i predstavnicima sindikata.

Ona je ponovila da Vlada nikada nije prezala da pomogne ovoj firmi koja ima oko 200 radnika, te da postoje ugovori koje je “Kosmos” napravio za period od dvije, tri godine.

“Izlazi se na nova tržišta, izvozi se u Evropsku uniju, a u okviru BiH sarađuje se sa nekim našim firmama. Mislim da postoji dobra perspektiva. Važno je da se sada ide u dodatno jačanje firme, a nakon toga i u povećanje plata. Raduje me da se ovdje stalno ulaže, jer bez toga nema novih proizvoda i tržišta. Optimista sam kada je riječ o `Kosmosu`”, poručila je premijer Srpske.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da su Vlada, resorno ministarstvo i menadžment “Kosmosa” uložili velike napore da se postigne potpuna stabilnost tog preduzeća, podsjetivši da je početkom 2015. godine bio štrajk u toj fimri.

“Danas je stanje potpuno drugačije i velikim naporima koje smo učinili, došli smo do ovog trenutka. Danas smo razgovarali o razvojnim perspektivama i `Kosmos` će ići dalje u razvoj, ulaganje u nove tehnologije i kadrove, kao i u borbu za nova tržišta”, dodao je Đokić, prenosi Srna.

On je rekao da treba iskazati veliku zahvalnost premijeru Željki Cvijanović, Vladi Srpske i menadžmentu, koji su učinili ogroman napor i dali podršku da se postigne stabilnost u ovom preduzeću, kao i da mu se otvore veoma dobre perspektive za budući period.

Direktor preduzeća “Kosmos” Dušan Vještica rekao je da su sa premijerom Srpske i resornim ministrom razgovarali o postignutim rezultatima i budućnosti preduzeća.

“Dali smo punu podršku našem premijeru, resornom ministru i Vladi na predstojećim izborima. Budućnost `Kosmosa` je dobra, svi finansijski parametri pokazuju uzlaznu putanju i mislim da tu neće biti nikakvih problema”, ocijenio je Vještica.

Biznis.ba