Da li je moguće smanjiti štetu od PUŠENJA cigareta?

Smanjenje štete nije trend-koncept, već rješenje koje se primjenjuje dugi niz godina, kako bi se minimizirao rizik od štete nastale svakodnevnim aktivnostima.

Vezivanje sigurnosnih pojaseva u automobilu i zaštitnih kaciga prilikom vožnje bicikla kako bi se smanjio rizik od težih povreda u saobraćaju, korištenje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, korišctenje prirodnih zaslađivača umjesto šećera, konzumiranje bezalkoholnog piva… sve su ovo primjeri praktične primjene ovog koncepta.

Koncept smanjenja štete i pušenje

Najbolja stvar koja se može uraditi kako bi se smanjila šteta uzrokovana pušenjem je ostavljanje cigareta. Međutim, neki ljudi ne žele prestati pušiti, ili možda osjećaju da ne mogu potpuno prestati pušiti. U takvim slučajevima je moguće primijeniti koncept smanjenja štete.

Kako bi omogućili primjenu principa smanjenja štete i na ovom području, tehnologija i nauka su se ujedinile i intezivno radile na pronalaženju alternativa koje predstavljaju bolji izbor za pušače od nastavka pušenja tradicionalnih cigareta.

Naučno dokazana alternativa, a ujedno i dostupna u Bosni i Hercegovini je IQOS – uređaj baziran na  tehnologiji koja zagrijava duhan, umjesto da ga sagorijeva. To znači da prilikom korištenja IQOS-a nema stvaranja duhanskog dima i više od šest hiljada potencijalno štetnih materija koje ga čine vrlo opasnim, među kojima je i katran.

IQOS dokazano ne utiče negativno na kvalitet vazduha u zatvorenom, jer se njegovim korištenjem ne stvara dim, već aerosol koji sadrži i do 95% manje štetnih sastojaka u poređenju s cigaretama, što ne znači i smanjenje rizika od 95%. Nije zanemarljiva ni higijenska strana korištenja ove bezdimne alternative – nema više pepela, a ima manje neprijatnog mirisa duhana u kosi ili garderobi u odnosu na cigarete.

Važno je naglasiti da ova opcija jeste bolja od nastavka pušenja, ali i dalje nije bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost.

(Biznis.ba)