Dedić s predstavnicima Švicarske ambasade o projektima u sektoru vodoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je razgovarao sa predstavnicima Švicarske ambasade, predvođenim novoimenovanim direktorom za saradnju Sirocom Messerlijem, o projektima koje Vlada Švicarske finansira i provodi u saradnji s jedinicama lokalne samouprave u FBiH, te federalnim ministarstvom, posebno u sektoru vodoprivrede.

– Dugujemo zahvalnost Švicarskoj vladi za izniman doprinos u realizaciji projekata koje su finansirali u sektoru vodosnabdijevanja i sanitacije u općinama diljem BiH i time direktno doprinijeli poboljšanju životnih uslova građana. Namjera nam je i želja da ovu saradnju nastavimo i dalje jačamo naše partnerstvo – rekao je ministar Dedić.

Razmatrane su i planirane aktivnosti na modernizaciji sektora vodnih usluga u Bosni i Hercegovini, s obzirom da će Švicarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) s grant sredstvima učestvovati u Programu Svjetske banke na modernizaciji sektora pružanja usluga vodoopskrbe i odvođenja otpadnih voda.

Ovaj program je u završnoj fazi pripreme i bit će provođen na prostoru cijele BiH.

Pored ove grant podrške, Švicarska vlada daje značajnu finansijsku i ekspertsku pomoć Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja – MEG Projekat (Faza I), te projektima sanacije i rekonstrukcije sistema vodosnabdijevanja u Zenici i Tuzli, kao i Projektu prikupljanja i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici.

Prezentirajući do sada postignute rezultate i planirane aktivnosti, Messerli je potvrdio da će Švicarska i dalje podržavati ovaj sektor, posebno imajući u vidu sve veće izazove uzrokovane klimatskim promjenama.

Također je istakao potrebu da se uz investicije u infrastrukturu pokrenu i nužne regulatorne i institucionalne reforme kako bi se osigurala pouzdanost i poboljšale usluge vodosnabdijevanja za građane, te ojačali kapaciteti i održivost vodovodnih poduzeća, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Biznis.ba / FENA