Dedić sa direktorom Kolmixa: Podrška domaćoj proizvodnji je prioritet Vlade FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom firme Kolmix iz Velike Kladuše Nedžadom Mezildžićem.

Kolmix je domaći brend, koji se od 1998. godine uspješno bavi proizvodnjom juha i začina.

– Kolmix ima 28 uposlenih, a zastupljeni smo na tržištu deset europskih država. Najveći izvoz se ostvaruje u Sloveniju, Švedsku i zemlje regiona. Naši proizvodi zadovoljavaju najviše standarde sigurnosti i kvalitete hrane. Zadovoljstvo mi je najaviti da 1. augusta otvaramo novu savremenu fabriku na oko 3.000 kvadratnih metara, koja zadovoljava sve uslove proizvodnje hrane u skladu sa EU regulativama. Iako su svi segmenti privrede pogođeni pandemijom izazvanom koronavirusom, mi nismo otpuštali radnike, već smo naprotiv u jeku ove krize primili tri nova radnika, jer namjeravamo širiti kapacitete – istakao je direktor Mezildžić.

Ministar Dedić je čestitao direktoru Kolmixa na postignuti rezultatima, te naglasio da je izuzetno važno što sirovine koje Kolmix koristi imaju uglavnom bh. porijeklo kao i da pored otežanih uslova poslovanja firma nastavlja sa investicijama, saopćeno je iz Vlade FBiH.

– Podrška domaćoj proizvodnji je jedan od prioriteta Vlade Federacije. Inicirali smo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, u procentu od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine i ona se primjenjuje od 1. juna – kazao je ministar Dedić.

Biznis.ba / FENA