Dedić: Sajam u Gradačcu značajan za sve poljoprivrednike u BiH

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić izjavio je danas na otvaranju Sajma šljive u Gradačcu da ta manifestacija ima veliki značaj za sve poljoprivrednike u BiH.

Biti poljoprivrednik danas, kako je istakao ovom prilikom ministar Dedić, znači imati tvornicu na otvorenom, biti izložen vremenskim nepogodama, boriti se s konkurencijom iz uvoza, imati probleme pri izvozu, te imati i niz drugih problema.

– Zato svi nivoi vlasti moraju davati podršku našim poljoprivrednicima kako bismo u BiH imali što veću prehrambenu sigurnost – naveo je Dedić.

Istakao je da je Vlada FBiH posljednjih godina povećala budžet za poljoprivredu sa 65 na 106 miliona KM, čime su uspjeli ublažiti posljedice poskupljenja, održati dio proizvodnje i stvoriti pretpostavke za njen daljnji razvoj.

– Vjerujem da će predstojeća četiri sajamska dana doprinijeti povećanju znanja i uspostavljanju novih poslovnih veza a da će podsajam donijeti novu vrijednost pčelarstvu u BiH – rekao je Dedić.

Svim izlagačina je poželio uspješan nastup uz nadu da će sajam rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i novih tržišta za naše proizvode.

Biznis.ba / FENA