Demant na informacije objavljene u medijima: “Priča čovjeka s biroa”

Javnosti je plasirana informacija kako je Kazić Enes iz osvete općinskog načelnika otjeran s posla, što je apsolutno netačna informacija.

Zbog iznošenja u medijima netačnih informacija, naša je dužnost i obaveza da mediju koji je objavio netačne informacije, ispred JKP „Komunalac“ d.o.o. uputimo demant, sa molbom da se isti objavi u cjelosti.

Plasiranje u javnosti neprovjerenih i netačnih podataka može dovesti do narušavanja poslovnog ugleda našeg preduzeća koje se decenijama gradi.

S namjerom pravilnog i objektivnog informisanja javnosti ističemo sljedeće:

Dana 02.12.2020.godine, Zahtjevom za sporazuman raskid radnog odnosa sa danom 04.01.2021.godine, obratio se Kazić Enes, zaposlen na neodređeno vrijeme na radnom mjestu „Samostalni referent za opće i pravne poslove“ u Sektoru za pravne i kadrovske poslove u JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići.

Prethodno je, istog dana, imenovani raspoređen na određeno vrijeme u drugi Sektor, na iste poslove sa istom platom i pravima, zbog posljedica pandemije COVID-19, jer je preduzeće u tom periodu imalo više radnika na bolovanju.

Nijedno pravo, utvrđeno Ugovorom o radu, nije izmjenjeno.

Kazić Enes je raspodjelu na radno mjesto odbio, iz njemu poznatih razloga, iako je riječ o radniku koji je svoje poslove i radne zadatke uvijek obavljao korektno i bez pogovora.

Tom prilikom je istakao da pripada rizičnoj skupini narušenog zdravlja, koju ugrožava Covid 19, iako je u vrijeme bolovanja bio aktivni učesnik famoznog Corona party-a u Tarčinu, o kojem su pisali svi mediji u zemlji i regionu.

Tvrdnja da je riječ o osveti općinskog načelnika je apsolutno netačna i tendenciozna, jer o radnopravnim stvarima odlučuju direktor i Nadzorni odbor preduzeća. Općinski načelnik nema nikakav utjecaj na donošenje odluka od strane ovih organa.

U zemlji u kojoj djeca šehida, demobilisani borci i njihove porodice priželjkuju bilo kakvu vrstu zaposlenja, Kazić tvrdi da nije mogao podnijeti poniženje da bude prebačen u drugi sektor (u drugu kancelariju), bez ukidanja bilo kakvih prava iz radnog odnosa, je najgrublje izrugivanje ljudima koji jedva sastavljaju kraj s krajem, što su i građani prepoznali kroz komentare na društvenim mrežama.

Tendencioznim iznošenjem neistinitih informacija ostvarene su pretpostavke za nastanak štete za osobe na koje se iste odnose, te mogu imati za posljedicu elemente širenja mržnje i stvaranje nepovjerenja u javnosti prema osobama koje obnašaju značajne javne funkcije.

O svemu gore navedenom postoje materijalni dokazi u vidu pisanih dokumenata.

Uprava preduzeća je uvijek radila po principima transparentnosti, što i sada čini, navodi se u saopćenju JKP „Komunalac“ Hadžići.

Biznis.ba