Digitalizacija – Sto godina bečke privrede na jednom mjestu

Bečki gradski i pokrajinski arhiv implementira projekt digitalizacije 100 godina bečke privrede. Naime, arhiv je sve unose bečkih kompanija u registar privrednih subjekata između 1863. i 1945. pojedinačno indeksirao i stavio na raspolaganje Bečkom arhivskom informacionom sistemu (WAIS) i svim njegovim korisnicima, saopćio je je Eurocomm-PR Sarajevo.

U kompletiranom digitalnom arhivu se mogu pronaći detalji o industrijalizaciji Habsburške monarhije kao i bečke privrede. Moguće je pratiti razvoj i sudbine kako međunarodnih dioničarskih društava tako i malih porodičnih radnji i preduzeća. U arhivu su dostupne sve privredne grane, od željezničkih i rudarskih kompanija, preko autoservisa, pa sve do kina i vinoteka. Zastupljena su i sva poznata bečka imena kao što je proizvođač napolitanki „Manner“, pivara „Ottakringer Brauerei“, atelje „Schwestern Flöge“ te mnogi drugi.

U toku digitalizacije ove stogodišnje historije bečke privrede obrađeno je 200 zbornika registra, zabilježeno preko 43.000 zapisa podataka i povezano sa 60.000 digitalnih kopija. Unosi su dostupni putem pretraživača ključnih riječi i povezani su sa unosima Privrednog suda u Beču. Privreda i njen razvoj su jedan od najznačajnijih aspekata bečke historije i na ovaj način su postali apsolutno transparentni, svima dostupni i jednostavni za upotrebu, navodi se u saopćenju.

 

Biznis.ba