Đurić optimista u vezi sa kreiranjem privrednog ambijenta u RS

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izrazio je danas određenu vrstu optimizma kada je riječ o kreiranju privrednog ambijenta u narednoj godini koji treba da dovede do izlaska iz problema u kojima se privreda nalazi.

“Na bazi privrednih kretanja u posljednja tri mjeseca ove godine i blagih, pozitivnih pomaka u odnosu na taj period u prošloj godini, mogu da iskažem određeni otimizam i vjeru da će se povući kvalitetni i odgovarajući potezi u smislu kreiranja privrednog ambijenta koji će nas što brže dovesti u poziciju da izađemo iz sadašnjih problema”, rekao je Đurić u Banjaluci tokom novogodišnjeg prijema za novinare.

On je naglasio da Privredna komora i dalje ostaje dosljedna svom ranije iznesenom prijedlogu da je u Srpskoj, sada više nego ikada, potrebno obezbijediti značajna ulaganja u tehnološki razvoj privrede kako bi se neutralisale ili na minimum svele posljedice pandemije virusa korona, ali i negativne tendencije u privrednim kretanjima.

“Već dvije godine za redom imamo pad privredne aktivnosti, što upućuje na potrebu radikalnijih i značajnijih promjena u svim segmentima djelovanja”, istakao je Đurić.

On je podsjetio da je Privredna komora predlagala da se za tehnološki razvoj na godišnjem nivou u budžetu predvidi 100 miliona KM kao grant Vlade, kako bi se uz učešće privrednih subjekata, za tri godine moglo obezbijediti milijarda KM ulaganja u tehnološki razvoj.

Osvrćući se na godinu na izmaku, Đurić je rekao da je početak godine bio obećavajući, te da je uslijedila pandemija virusa korona kada je došlo i do zabrane rade za mnoštvo privrednih subjekata, niz ograničenja u nabavci, isporuci, transportu.

Direktor Privredne komore Srpske Pero Ćorić istakao je projekat Evropska mreža preduzetništva među aktivnostima vođenim u ovoj godini.

“To je jedna izuzetno velika baza u kojoj učestvuje 60 država sa više od 3.000 konsultanata sa 600 organizacija i gdje će naša preduzeća preko svojih projekata biti vidljiva na tako jednom širokom obimu zemalja i organizacija. Zahtjeve koje je ta mreža postavila u ovoj godini smo uspješno završili”, naglasio je Ćorić.

On je dodao da je BiH jedna zemlja van EU koja ima dva konzorcijuma u okviru te mreže, jedan na nivou BiH, te punopravnog člana konzorcijuma iz Republike Srpske, koji je uspio produžiti svoje članstvo na osnovu postignutih rezultata u ovoj godini.

Konzorcijum Republike Srpske čini pet institucija – Razvojna agencija Republike Srpske kao koordinator, te članice Privredna komora Srpske, javni univerziteti iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva i Inovacioni centar Banjaluka.

Ćorić je među bitne aktivnosti naveo da je Privredna komora formirala Centar za digitalnu transformaciju kao odgovor na sve veće zahtjeve i potrebe da privreda uđe u fazu digitalizacije, obuku mentora u okviru reforme uvođenja dualnog srednjeg obrazovanja, kao i značajnije rezultate koje je postigao Edukativni centar.

 

(NN)