Dobre vijesti o vakcini protiv koronavirusa odvele svjetska tržišta u rekordne visine

Zbog pozitivnih očekivanja o razvoju pandemije koronavirusa rekordan rast bilježe finansijska tržišta. Posebno se to vidi s dionicama vezanim za kompanije iz sektora odmora i putovanja.

Kako piše Financial Times S&P 500 porastao je za 0,5 posto na 3.376, što je samo dva boda manje od dnevnog vrha koji je dostigao u februaru, prije nego što je strah uzrokovan pandemijom zahvatio američko i svjetsko tržište. Tehnološki Nasdaq koji je u petak imao rekordne visine ostao je ravan.

Relativni ekonomski optimizam doveo je do povećane prodaje dragocjenih metala zlata i srebra, koji su ovog mjeseca dostigli vrhunac. Zlato je pretrpjelo najgori jednodnevni gubitak od 2013. godine.

Dobici su pratili nagli rasta u Europi, bolji od onih koje su očekivali u Institutu za istraživanje ZEW. Referentni Stoxx 600 porastao je za 1,7 posto, londonski FTSE 100 veći je za isti iznos, a Dax 30 za 2 posto. Azijski indeks MSCI napredovao je 1,1 posto.

Tržišno povjerenje potpomognuto je mnoštvom novčanih i fiskalnih poticaja kao i rastućim nadama oko vakcine protiv koronavirusa. Rusija je u utorak javila kako je odobrila vakcinu za upotrebu izvan kliničkih ispitivanja.

Goldman Sachs predviđa da će glavni američki regulator za lijekove odobriti vakcinu protiv koronavorusa prije kraja 2020. Rachel Winter, direktorica za ulaganja savjetnika za bogatstvo Killik & Co, rekla je da je ruska najava “podsjetila ljude da je vakcina na putu.

Dionice u putničkim i turističkim kompanijama, koje su potučene jer je koronavirus uzrokovao pad potražnje, bile su među vodećim zvijezdama dana. Kazino grupa Wynn Resorts porasla je 6,8 posto, a Las Vegas Sands 5,7 posto. U Londonu je operater krstarenja Carnival porastao 6,4 posto, roditelj IAG-a British Airways porastao je 8,4 posto, a InterContinental Hotels 4,8 posto.

Biznis.ba