Dolar nastavio da tone

Dolar je danas potonuo još dublje prema korpi rivalskih valuta i na putu je da zabilježi najveći trodnevni pad od marta, kada je korona pandemija podstakla rasprodaju na berzama, dok su tržišni akteri usredsređeni na ishod sjednice Federalnih rezervi, koje bi mogle da nagoveste veće podsticaje.

Na valutnim tržištima se takođe pomno prate dešavanja vezana za predsjedničke izbore u SAD, koji su održani u 3. novembra, a čiji je ishod i dalje neizvjestan jer se glasovi još uvijek broje.

Dolaski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi šest vodećih rivala, pao je danas za 0,7 procenata na 92,71 poena, na najniži nivo u posljednjih više od nedjelju dana, izvještava Rojters.

Dolar je ukupno oslabio u posljednja tri dana 1,4 odsto, što je njegov najveći trodnevni pad od marta, prema podacima Refinitiva.

S druge strane, neki od najvećih dobitnika na današnjem trgovanju su valute koje su poslednjih godina bile pod pritiskom zbog protekcioništičke politike američkosg predsjednika Donalda Trampa, pri čemu je kineski juan nakratko zabilježio prema dolaru najviši nivo u posljednjih više od dvije godine.

Evro je skočio za 0,9 odsto prema američkoj valuti, na preko 1,18 dolara, a britanska funta se približila nivou od 1,31 dolara, nakon što je Banka Engleske povećala program kupovine obveznica.

Što se tiče ostalih vauta, norveška kruna je zabilježila rast od preko 1,0 posto prema dolaru, poslije saopštenja norveške centralne banke da će se držati prilagodljive monetarne politiku sve dok ekonomija ne pokaže jasne znake oporavka od posljedica pandemije korona virusa.

 

Biznis.ba / Tanjug