Dolar slabi drugu sedmicu za redom, porasla potražnja za kineskim juanom

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta oslabio i prošle sedmice, druge zaredom, jer ulagači s optimizmom očekuju nove poticajne fiskalne mjere u SAD-u, pa je ojačala njihova sklonost prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice 0,8 posto, na 93,05 bodova, najnižu razinu od 21. septembra. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,3 posto, na 105,60 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,9 posto, na 1,1820 dolara.

Pad vrijednosti dolara prema košarici valuta na najnižu razinu u tri sedmice posljedica je optimizma ulagača u vezi novih fiskalnih poticajnih mjera u SAD-u, premda pregovori između Kongresa i Bijele kuće jedan dan zastanu, a drugi ponovno krenu.

Ministar finansija Steven Mnuchin nudi u pregovorima paket mjera vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara.

I dok u Washingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne poticajne mjere biti donijete prije ili kasnije.

Zbog toga su oslabile valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital, a ojačale one koje se smatraju rizičnijima.

Dolar se našao pod pritiskom i zbog toga što bi nove fiskalne poticajne mjere značile i daljnje povećanje proračunskog deficita SAD-a.

Uz to, moguće je, kažu analitičari, da će američka središnja banka poduzeti dodatne monetarne poticajne mjere, ako ocijeni da su fiskalne nedovoljne da bi potaknule brži oporavak gospodarstva od koronakrize.

A niz posljednjih podataka pokazuje da oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva gubi na zamahu.

“Očekujemo da će Fed uvesti dodatne monetarne poticajne mjere prije Božića, ako fiskalni poticaji budu kasnili ili budu premali”, kaže Chris Weston, strateg u tvrtki Pepperstone.

Nekoliko banaka na Wall Streetu procjenjuje da će neovisno o tome ko pobijedi na izborima u SAD-u novembru nekakav paket poticaja biti dogovoren.

No, smatraju i da će u slučaju pobjede demokratskog kandidata Joea Bidena taj paket vjerojatno biti izdašniji. U UBS Asset Managementu procjenjuju da su šanse oko 75 posto da na izborima pobijedi Biden.

U takvom ozračju porasla je potražnja za valutama koje su najviše bile pogođene američko-kineskim trgovinskim ratom. Među ostalim, kineski juan.

“Ankete pokazuju da Biden vodi … a to znači da su rizici za nastavak trgovinskog rata manji, pa mislimo da je to pozitivno za kinesku valutu”, kaže Ken Cheung, analitičar u Mizuho Bank.

( Hina)