Dom naroda izglasalo zakon, ali još nema ukidanja akciza

Delegati u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH su usvojili izmjene Zakonama o akcizama u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom. Cilj ovog zakona je bio da se ukinu akcize na gorivo te da se tako spuste cijene goriva.

Obzirom da je ovaj zakon usvojen u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom on će ići na usaglašavanje.

Amandman Dušanke Majkić da se ograniči primjena ovog zakona na 30 dana je usvojen glasovima SNSD-a i HDZ-a, a zakon sa amandmanom je jednoglasno usvojen.

Na sjednici se obratio i poslanik iz Predstavničkog doma Saša Magazinović, koji je predlagač ovog zakona, koji je rekao da je prije 173 dana ovaj zakon prošao kroz taj dom.

– Obje entitetske vlade su dale podršku i kazale da raspolažu sa dostatnim sredstvima koje bi mogle pokriti usvajanje ovog zakona. Podsjećam da su cijene goriva, kada je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon bila niža nego današnja. Dušanka Majkić je predložila amandman da primjena traje samo 30 dana, a komisija ga je odbila i podržala ovaj zakon u izvornom tekstu. Pozivam da glasate onako kako bi vam sugerisali prijatelji i komšije, jer smatram da je interes svakog građanina da gorivo bude jeftinije do pola marke – poručio je Magazinović.

Biznis.ba