Domazet: Mjere koje je poduzela Vlada FBiH su potrebne

Mjere koje je poduzela Vlada Federacije BiH ocjenjujemo potrebnim možda čak malo i zakašnjelim. Vjerovatno da smo imali ekonomske i razvojne politike u prošlosti, sadržajnije efektivnije imali bismo veću otpornost na ovu krizu. Ovako trebalo je napraviti zaista veliki napor i veliki rad uložiti da se dođe do ovoga prijedloga mjera za suprotstavljanje krizi – kazao je danas profesor Ekonomskog fakulteta UNSA Anto Domazet na konferenciji za medije predstavnika federalnih institucija.

Po njegovim riječima, “mi smo sada u ekonomskom padu, a ako taj ekonomski pad bude zabilježen u naredna dva kvartala uzastopno zabilježit ćemo recesiju”.

– Ako iza te recesije nastavimo sa daljim padom ulazimo u depresiju. Depresija je dakle stanje u kome je dugotrajniji pad svih ekonomskih aktivnosti bruto domaćeg proizvoda i ona se okončava rastom kada se započinje novi ciklus ekonomskog rasta, buma itd. Dakle mi možemo govoriti o prijetećoj recesiji i vjerovatno da ćemo zabilježiti recesiju pošto će u naredna dva kvartala doći do ekonomskog pada – kazao je Domazet.

Ono što je dobro, reako je on, u ovom programu to je da su i građani i poslodavci i radnici dobili informacije šta ih očekuje u narednom periodu.

– To može da bude za neke utješno, za neke razočarajuće a za neke uzbunjujuće. Međutim ključni efekat koji treba da očekujemo to je da se popravi potrošački optimizam i da se popravi poslovni optimizam, pogotovo kod poslodavaca koji će sad imati jasnu situaciju šta ih očekuje iz ovih mjera – kazao je.

Domazet je istakao da je “primijenjen model koji je sasvim prikladan ovoj situaciji, ekonomskoj doktrini i praksama razini zemalja pogotovo Evropske unije, a to je masovna fiskalna ekspanzija, robusna fiskalna ekspanzija, podržavanje tražnje kako bi se što prije uspostavila ravnoteža između ponude i tražnje na višem nivou”.

– To je veoma složen posao ali je osnovni model prihvatljiv. Ono što možemo reći sada u pogledu tog modela to je da nedostaje robusnost. Mi vidimo da su mnoge zemlje u svijetu čak i do 15 posto bruto domaćeg proizvoda namijenili mjerama borbe protiv krize izazvane koronavirusom. Kod nas mi možemo govoriti o nekih šest-sedam posto, dakle dosta bi još trebalo uraditi da se postigne potrebna robusnost, da se izdrži, da se stvori anticiklični odgovor za naredna dva kvartala ekonomskog pada. Naravno sve će to zavisiti od zdravstvenog aspekta i razvoja krize ali sigurno je da drugi i treći kvartal možemo pretpostaviti kao kvartale u kojima se bilježi pad – kazao je Domazet.

On je istakao da zabrinjava nedostatak vertikalne koordinacije u državnoj strukturi u pogledu ekonomskog upravljanja. On je mišljenja da državni nivo, nivo institucija Bosni i Hercegovini, Vijeće ministara ne daju potrebne signale za poduzimanje mjera na nižim nivoima.

Biznis.ba / FENA