Dubai usred pandemije otvoren za sve turiste

U svijetu nema mnogo država koje su otvorene za stanovnike iz cijelog svijeta, pogotovo jer dolazi hladno vrijeme i najavljivan drugi talas. Dubai je otvoren za sve turiste, ali kako izgleda odmor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrijeme pandemije koronavirusa?

Posjetioci moraju prihvatiti sigurnosne provjere i protokole, masku moraju nositi na javnim mjestima ili će se suočiti sa kaznom u visini od otprilike 700 eura. Nošenje maske je obavezno i u taksiju gdje su dozvoljena najviše dva putnika.

Fizička distanca od dva metra je na svim javnim mjestima obavezna, osim ukoliko se radi o članovima porodice, a posjetioci se moraju navići i na miris sredstava za dezinfekciju s obzirom na to da su dozeri postavljeni svuda i očekuje se da ih obavezno koristite.

U ovom gradu je stopa zaraze niska, oni su rano uveli restrikcije kako bi spriječili crne scenarije i sada su jako blizu normalnom životu.

Propisi u hotelima bi nekima mogli izgledati neobično ili pretjerano. Provjera tjelesne temperature na ulazu u hotel, restoran, tržni centar i slično je obavezna. Pleksiglas štiti recepciju u hotelima, a prtljag se dezinfikuje.

Peškiri su na bazenima zatvoreni u plastične kese. Manje vidljivo, ali podjednako umirujuće je da osoblje dodatno čisti sobe za goste, a predmeti od papira su uklonjeni iz soba.

Pojedini restorani umjesto cjenovnika imaju QR kodove uz pomoć kojih se pristupa mrežnim verzijama, takođe koriste i jednokratne jelovnike.

Neka od mjesta u ovom gradu čak nude i besplatne PCR testove pri odlasku koje možete uraditi u odmaralištu, za međunarodne rezervacije od pet noćenja ili više.

Biznis.ba / B92