Džindić: Nadam se kompromisu o cijeni struje

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić izjavio je, uoči sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima poslodavaca i Elektroprivrede, da se nada da će se iznaći kompromisno rješenje, te da neće doći do enormnog poskupljenja električne energije.

Najbolje rješenje, kako je kazao Džindić za BH Radio 1, je ići na korekciju pravilnika, kojim se vodi Elektroprivreda u određivanju cijena električne energije.

„Imamo od strane Elektroprivrede prijedloge za nove ugovore za narednu godinu, povećanje u odnosu na prethodni ugovor, a koji je Elektroprivreda imala sa privrednim društvima. Ti ugovori su važili za jednu kalendarsku godinu i sad se pripremaju za novu. Ono što je razlika u odnosu na prošlu jeste da je došlo značajnog povećanja u odnosu na prethodni period“, izjavio je, pored ostalog, Džindić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH i resorno ministarstvo su spremni dati određene saglasnosti Elektroprivredi na izmjeni tog pravilnika.

„S jedne strane želimo da zaštitimo Elektroprivredu, a s druge strane da pomognemo privredi da prevaziđe ove teške probleme. Najbolje moguće rješenje je da idemo na korekciju tog pravilnika, da ostane cijena električne energije prema privrednim društvima na nivou prošle godine ili da bude blago povećanje. Svjedoci smo da cijene električne energije u Evropi enormno brzo rastu, kao i drugih energenata poput plina“, dodao je Džindić.

U intervjuu za BHR1 ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao je da se nada da kompromisu, te da neće doći do naglog povećanja cijena električne energije, koji bi za sobom imalo posljedični efekat povećanja cijena roba i usluga.

(Biznis.ba)